stycznia 11, 2016

PROSTY PRZEPIS NA ... FALE DUNAJU

To będzie pierwszy post na moim blogu dotyczący przepisów na wszelakie słodkości. Tak więc bądźcie wyrozumiali, ale i jednocześnie wymagający - wszelkie uwagi przyjmę na "klatę"! Chociaż wolałabym w komentarzach zdjęcia pięknych fal Dunajca w Waszym wykonaniu... :)





Składniki na ciasto:

  • kostka masła roślinnego (250g)
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy (30g)
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (wedle upodobania; ja robiłam z morelami z puszki)

Składniki na krem:

  • kostka margaryny (200-250g)
  • około pół litra mleka (2 szklanki)
  • cukier waniliowy (2 opakowania 30g) i cukier migdałowy (30g)/ lub pół szklanki zwykłego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła

Polewa:

  • pół kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta

  1. Wpierw oddzielamy białka od żółtek.
  2. W dużej misce ucieramy masło roślinne z cukrem, jednocześnie dodając stopniowo oddzielone żółtko.
  3. Z białek ubijamy pianę i wsypujemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Mieszamy całość, aż powstanie jednolita konsystencja (oczywiście można pomóc sobie mikserem).
  5. Dzielimy ciasto na dwie części: pierwszą wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie masłem i obsypaną bułką tartą; do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao + dwie łyżki wody i mieszamy, po czym wykładamy ją na jasną część ciasta.
  6. Wykładamy owoce (dosyć gęsto).
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 45 min.

Wykonanie kremu

  1. Roztapiamy masło mieszając je z mlekiem (1,5 szklanki) i dodajemy cukier.
  2. Pół szklanki mleka dokładnie wymieszać (można posłużyć się trzepaczką do piany lub zblendować) mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka.
  3. Gotujemy nie dłużej niż 1 minutę (im dłużej będziemy gotować, tym konsystencja robi się gęstsza).
  4. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny. 

Wykonanie polewy

  1. Rozpuszczamy w niewielkim garnku margarynę, po czym dodajemy cukier puder i kakao.
  2. Całość podgrzewamy chwilę na małym ogniu.
Gdy ciasto ostygnie polewamy je kremem i wstawiamy na około 30min do lodówki. Gdy krem stężeje, całość oblewamy polewą.

UWAGA! Dla tych, którzy nie są jeszcze przerażeni kalorycznością tego ciasta i baaardzo lubią czuć słodki smak w ustach, polecam też wersję z lukrem. Wykonanie ciasta jest identyczne; należy jedynie sporządzić jeszcze lukier i.. polać nim polewę. :)

Przepis na lukier


Składniki:

  • około 500g cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny w proszku
  • 100g glukozy
  • 70ml wody

Wykonanie

  1. W niewielkim garnku mieszamy żelatynę z letnią wodą i czekamy chwilę, aż napęcznieje. Po czym podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
  2. Dodajemy cukier puder i glukozę. Całość mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Lukier najlepiej sporządzić, gdy polewa kakaowa zdąży zastygnąć i dopiero wtedy oblać ciasto dodatkowo lukrem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szanuj pasję , Blogger