To będzie pierwszy post na moim blogu dotyczący przepisów na wszelakie słodkości. Tak więc bądźcie wyrozumiali, ale i jednocześnie wymagający - wszelkie uwagi przyjmę na "klatę"! Chociaż wolałabym w komentarzach zdjęcia pięknych fal Dunajca w Waszym wykonaniu... :)
Składniki na ciasto:
- kostka masła roślinnego (250g)
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy (30g)
- olejek rumowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (wedle upodobania; ja robiłam z morelami z puszki)
Składniki na krem:
- kostka margaryny (200-250g)
- około pół litra mleka (2 szklanki)
- cukier waniliowy (2 opakowania 30g) i cukier migdałowy (30g)/ lub pół szklanki zwykłego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
Polewa:
- pół kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta
- Wpierw oddzielamy białka od żółtek.
- W dużej misce ucieramy masło roślinne z cukrem, jednocześnie dodając stopniowo oddzielone żółtko.
- Z białek ubijamy pianę i wsypujemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Mieszamy całość, aż powstanie jednolita konsystencja (oczywiście można pomóc sobie mikserem).
- Dzielimy ciasto na dwie części: pierwszą wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie masłem i obsypaną bułką tartą; do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao + dwie łyżki wody i mieszamy, po czym wykładamy ją na jasną część ciasta.
- Wykładamy owoce (dosyć gęsto).
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 45 min.
Wykonanie kremu
- Roztapiamy masło mieszając je z mlekiem (1,5 szklanki) i dodajemy cukier.
- Pół szklanki mleka dokładnie wymieszać (można posłużyć się trzepaczką do piany lub zblendować) mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka.
- Gotujemy nie dłużej niż 1 minutę (im dłużej będziemy gotować, tym konsystencja robi się gęstsza).
- Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny.
Wykonanie polewy
- Rozpuszczamy w niewielkim garnku margarynę, po czym dodajemy cukier puder i kakao.
- Całość podgrzewamy chwilę na małym ogniu.
Gdy ciasto ostygnie polewamy je kremem i wstawiamy na około 30min do lodówki. Gdy krem stężeje, całość oblewamy polewą.
UWAGA! Dla tych, którzy nie są jeszcze przerażeni kalorycznością tego ciasta i baaardzo lubią czuć słodki smak w ustach, polecam też wersję z lukrem. Wykonanie ciasta jest identyczne; należy jedynie sporządzić jeszcze lukier i.. polać nim polewę. :)
Przepis na lukier
Składniki:
- około 500g cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny w proszku
- 100g glukozy
- 70ml wody
Wykonanie
- W niewielkim garnku mieszamy żelatynę z letnią wodą i czekamy chwilę, aż napęcznieje. Po czym podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
- Dodajemy cukier puder i glukozę. Całość mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz